Wat is Do-in ?

Meridiaanstrekkingen of Ki-strekkingen

 
Geef je nu op voor 15 live online lessen
start 12 januari 2022

 
Live via ZOOM, inclusief opname van de les.

 

 

Bij het grote publiek helaas nog onbekend, maar oh, wat is het een geweldige manier om te bewegen, mentaal en fysiek! Do-in is naast het geven van Shiatsu therapie mijn grote passie. 

Omdat het werkt. Do-in betekent “de weg naar binnen” en is een Oosterse bewegingskunst. Als we onze eigen unieke levensweg volgen stroomt onze energie onbelemmerd. Als we de weg van de aanpassing leven raken we ons zelf kwijt.

De twaalf energiebanen die door ons lichaam stromen zijn verbonden met onze organen en emoties. Het zijn de kanalen waardoor onze levensenergie stroomt. De energie voedt ons lichaam, hart en ziel. Wanneer alles lekker loopt in je leven stroomt je energie onbelemmerd en voel je je fit en vitaal en emotioneel in balans: je zit lekker in je vel. Je lichaam voelt goed, is gezond en beweegt soepel.

Wanneer het leven je echter iets brengt wat moeilijk, verdrietig of traumatisch is, of wanneer je bijv. voor een moeilijke keuze staat of altijd de keuzes maakt die anderen van je wensen, dan kan onze energie heel makkelijk blokkeren of leeglopen, er is geen energie meer of het stroomt niet. Je lichaam voelt dan moe, uitgeput, geblokkeerd en onbeweeglijk.

We volgen veel eerder de weg van ons hoofd dan van ons hart. De ratio wint het vaak van de verlangens van het hart: the mind rules the body.

Met Do-in – dus naar binnen keren, voelen en reflecteren – kun je weer opnieuw in contact komen met het wezenlijke. Je lichaam liegt namelijk nooit en laat je haarfijn voelen wat er aan scheelt.

Als je lichaam onbeweeglijk wordt in een bepaald gebied geeft je lichaam dus een hele duidelijke grens aan. Ons lichaam voert namelijk altijd braaf de beslissingen uit die we nemen in ons leven, of die nu uit het hoofd komen of uit het hart.

Met Do-in leer je de vertaalslag te maken: waarom beweegt mijn lichaam niet op dat punt? Wat zegt dat eigenlijk over mij? Waar beweeg ik innerlijk te veel of helemaal niet? Stel ik mijn grenzen of ben ik grenzenloos?

Stel er is een conflict en je vindt dat je “gelijk” hebt. Misschien is dat ook wel zo.
Besluit je om boos te zijn en te blijven dan verstijft en verstrakt je lichaam, de beweging stopt, je energie blokkeert en de beweging tussen jou en de ander blokkeert, de spanning bouwt op.

Besluit je om vol compassie te zijn en kun je een eerste stap zetten door over je ego heen te stappen (innerlijk weten dat je gelijk hebt is toch voldoende?) en de ander de hand te reiken, dan kan de beweging doorgaan, je ruimt de blokkade uit de weg en maakt de weg weer open voor nieuwe verbinding.

Een dergelijke innerlijke houding heeft een totaal ander effect op lichaam en geest. Met een reeks ademhalingsoefeningen, meridiaanstrekkingen en meditatietechnieken ontdek je de weg van de meridianen en de weg naar je bewustzijn, intuïtie en je hart.

Lees hier de ervaringen van anderen met Do-in. 

De oefeningen zijn eeuwenoud en zijn ontstaan in China. Ze zijn een broertje/zusje van de Tai Chi en Chi Kung. Door dagelijkse do-in oefeningen te doen ontwikkelt de ki-stroom (energiestroom), worden organen optimaal gevoed met energie, verbetert de circulatie en wordt het lichaam sterk en vrij van klachten.

Do-in is geen “sport”: het is een manier om je persoonlijk te ontwikkelen door de inzichten die je via je lichaam krijgt aangereikt. Je lichaam kan nogal eens tegenwerken, weerstand bieden en onbuigzaam zijn. Het is juist de oefening om door de weerstand heen te voelen wat de betekenis is. 

Zorg dat je je eigen lichaamstaal verstaat, want je lichaam liegt namelijk nooit. Durf te kiezen vanuit je hart en je energie zal onbelemmerd stromen.

Stretch your body, stretch your mind!