Herfst thema’s: eliminatie, begrenzing via de huid en stem (communicatie)

De herfst is de tijd van het jaar waarin alles draait om begrenzing.

Buiten in de natuur wordt het leven begrensd.

Alles wat gegroeid en gebloeid heeft sterft af, wordt losgelaten, verteerd en wordt weer als voeding in de aarde opgenomen. Zo is de cirkel van het leven altijd rond, want het oude leeft door in het nieuwe.

De lessen die we in het leven hebben geleerd en waar we wijsheid uit vergaren zijn dus voeding voor nieuwe groei en ontwikkeling.

De organen die bij de herfst horen zijn de dikke darm en de longen.

Wanneer we ons zelf niet of moeilijk begrenzen krijgen we problemen met de longen en/of dikke darm.

We ontwikkelen chronische hoest, astma, bronchitis en andere longklachten.

Vasthoudendheid en moeite om los te laten maakt dat je wellicht last krijgt van een moeilijke stoelgang of constipatie. In een poging om afval te lozen kunnen voorhoofd- en bijholtes gaan ontsteken (en chronisch worden).

De longen komen onder druk te staan omdat je “het leven” niet echt inneemt en het oude niet uitademt.

De essentie van het leven ontgaat je.

De huid – ook wel derde long genoemd – is de letterlijke grens tussen wie we zijn, daar waar we als mens ophouden en de buitenwereld begint.

Problemen met persoonlijke begrenzing, moeite met loslaten van je mentale en emotionele ballast kan zorgen voor huidproblemen: eczeem, jeuk, droge huid etc.

Ook de stem hoort bij de herfst. Net als de huid is je stem de brug tussen binnen en buiten. Via je stem spreek je uit naar de buitenwereld wat je van binnen voelt.

Communiceren over de essentie.

Wanneer jij jezelf niet uitspreekt en je laat overrulen door anderen waardoor grenzen worden overschreden, dan kan de stem breken of zwak worden.

Door voortdurend je woorden in te slikken ontwikkel je benauwdheid, letterlijk en figuurlijk en kun je stemproblemen ontwikkelen.

Ook verdriet – de emotie die bij de herfst hoort – dat onderdrukt wordt, kan de stem geheel doen verdwijnen.

Hoe ga jij om met je persoonlijke grenzen?

Respecteer je ze en spreek je jezelf uit of slik je je woorden in en ga je monddood door het leven?

Nieuwe online training: Beat the herfstblues – the do’s and don’ts

In mijn nieuwe online training “Beat the herfstblues” kun je nog veel meer leren over bovenstaande herfstklachten en symptomen.

Je leert in deze training hoe:

  • je deze “herfst” klachten kunt verhelpen
  • hoe je je persoonlijke grenzen leert communiceren en bewaken
  • je de herfstblues kunt verslaan
  • je meer energie en vitaliteit kunt voelen in de herfst
  • je constipatie, huidproblemen en stemklachten kunt verhelpen

De online training staat op een beschermd deel van mijn website (de online Shiatsu Academie – een online leeromgeving). Je kunt de online training online aanschaffen via mijn webwinkel, of ga naar “aanbod” op de website.

Je rekent online af in een veilige betaalomgeving en maakt dan een inlognaam en password aan waarmee je toegang krijgt tot de online training (een digitaal produkt).

Alle lessen van Beat de herfstblues (40 in totaal, inclusief video’s, podcasts, Do-in oefeningen, meditaties, lekkere afweer versterkende recepten en nog veel meer) staan al op de website.

Je kunt alles in je eigen tijd bekijken, leren en oefenen. Na aanschaf blijft alles van jou.

Tot en met 19 oktober is de training nog laag geprijsd van 397,- voor slechts 97,- euro en kun je met heel veel kennis en oefeningen je afweer versterken en je energieker voelen.

Nieuwe GRATIS live webinars: 10, 15 en 17 oktober a.s. 

Donderdagavond 10 oktober (dat is vanavond!!) om 19.30 uur,  geef ik weer live het webinar “De 10 meest effectieve eerstehulp drukpunten”.

In dit webinar leer ik je 10 super effectieve drukpunten die je kunt inzetten bij hoest, keelpijn, misselijkheid, gebrek aan energie en vitaliteit etc.

Geef je hier op als je er live bij wilt zijn vanavond. (let op, je ontvangt 2x een mail met een link die je even moet bevestigen). Tijdig voor aanvang van het webinar ontvang je een mail met inlog instructies.

Dinsdag 15 oktober om 10.00 uur en donderdag 17 oktober om 19.30 uur geef ik twee keer het webinar: “Hoe versterk je je afweer zodat je gezond, fit en opgewekt blijft in de herfst?”

Geef je hier op als je dit gratis webinar wilt bijwonen (dinsdag ochtend of donderdag avond.

Gratis inspiratiegesprekken in oktober

Heb je vragen over de herfstklachten, je gevoelens van lusteloosheid of de Blues?

Wil je een persoonlijk advies over wat ShiatsuCoaching voor jou en je klachten zou kunnen betekenen?

Geef je dan op voor een gratis inspiratie gesprek. Deze maand heb ik plaats voor drie gratis gesprekken, waarbij je direct 3 bruikbare en effectieve tips krijgt hoe je met je klachten kunt omgaan.

Ja, ik wil me graag opgeven voor een gratis inspiratie gesprek. 

Inspiratievideo met gave tip voor snel meer energie

Tot slot geef ik je nog een hele gave tip om snel meer energie te hebben in de donkere futloze dagen van de herfst.  De tip uit deze video zal sowieso op je lachspieren werken.

Heel veel succes ermee!

Inspiratievideo bekijken 

Categorieën: Artikel

0 Comments

Geef een antwoord