De zomer is aangebroken!

In de Traditionele Chinese Geneeskunde en 5 Elementen theorie is de zomer de tijd van het Vuur Element. De zon heeft energetisch het hoogste punt bereikt en verspreidt haar warmte en vuur naar de aarde en naar ons.

Deze aankomende week wordt er veel hitte verwacht. Niet iedereen verdraagt dat goed, dat heeft namelijk te maken met je eigen persoonlijke energiebeeld en energie niveau. De een zweert bij de zon, de ander verafschuwt hem omdat ze ongemakkelijk zijn in de hitte.

De twee grootste energiestromen in de natuur en in een mensenleven zijn Water en Vuur. Ze houden elkaar in evenwicht en zijn als Yin & Yang, dag en nacht, eb en vloed, liefde en angst.

Vuur energie is o.a. actief, verwarmend, in beweging zettend, verpreidend, onrustig en inspirerend van aard. Starend in het Vuur worden mensen vaak “geïnspireerd” met prachtige nieuwe ideeën en plannen, komen ze in contact met het “hogere”, het spirituele, het onnoembare en intuïtieve. De geest wordt gevoed en zet aan tot actie.

Het Hart & Dunne Darm zijn de organen die horen bij het Vuur element en de Emotie die betrokken is bij het Vuur element is Blijdschap/Levensvreugde. Wanneer we geen blijdschap en vreugde ervaren in ons leven voelt dat als leegte in het Hart.

Dit uit zich als mentale en fysieke onrust.

Personen met een disbalans in de Vuur energie herkennen vaak de volgende klachten/symptomen: 

– slapeloosheid

– onrust

– melancholische gevoelens/depressie, het ontbreken van blijdschap en geluk

– hartkloppingen, ritmestoornissen, problemen met de bloedsomloop

– spraakproblemen, stotteren, moeilijk uit je woorden kunnen komen

– juist heel veel praten zonder werkelijk iets te zeggen

– moeite met je eigen emoties (negeren/onderdrukken)

– zweethanden en zweetvoeten

– problemen met de warmte huishouding

Water energie, de tegenhanger van Vuur energie is verkoelend, rustgevend, inkrimpend, tot rust en stilstand manend, ontspannend, rustgevend, reflectief en creatief van aard. De kracht van Water energie creëert nieuw leven, nieuwe plannen en ideeën.

De organen die bij het Water Element horen zijn de blaas en de nieren. Ze zuiveren het lichaam en houden het hoofd en lichaam koel. De emotie die bij het Water Element hoort is Angst. De Water energie stroomt vanuit de aarde omhoog door ons lichaam om ons een koel hoofd te bieden; Vuur Energie stroomt van de zon van boven naar beneden om ons tot in onze tenen te verwarmen.

Wanneer de Water energie zwak is zullen de volgende symptomen ontstaan: 

– hitte gevoelens: de Water energie is te zwak om het lichaam goed af te koelen, dus problemen met de warmte huishouding en zweten, je hebt een hekel aan heet weer

– onrustig, nerveus, gespannen

– (lage) rugklachten

– slaapproblemen

– kramp in de benen en kuiten

– blaasontstekingen, problemen met de nieren

– problemen met de vochthuishouding

– heel vaak of juist heel weinig plassen

Als je deze klachten/symptomen herkent dan is de balans tussen de Water en Vuur energie zoek. 

Wanneer Water & Vuur energie min of meer met elkaar in evenwicht zijn, dan zijn  inspiratie en creatie ook met elkaar in evenwicht en actie en rust. We kunnen namelijk niet iets nieuws creëren zonder inspiratie en omgekeerd. Heel veel inspiratie zonder creatiekracht maakt dat er niets uit je handen komt.

Veel mensen kampen met een disbalans in de Water en Vuur energie omdat ze veel last hebben van stress, veel moeten presteren in deze 24 uurs economie en omdat ze 101 ballen in de lucht houden. Veel mensen leven angst gedreven, zonder dat ze zich dat bewust zijn. Veel tijd wordt naast het werk online doorgebracht waardoor er een grote overprikkeling ontstaat. Warme contacten met andere mensen en zingeving ontbreken vaak in deze hectische jachtige tijd.

Al deze zaken vermoeien het Water element: de nieren draaien overuren in de aanmaak van stress hormonen die je een voortdurend gejaagd gevoel geven. Je belandt in de viscieuze cirkel van overbelasting en oververmoeidheid.

De balans in lichaam en geest is zoek.

Dit resulteert in een “leeg hart” en “ondervoede geest” en uitgeput lijf (blaas en nieren) en overprikkeling van het zenuwstelsel.

3 Tips om je Water en Vuur energie in balans te brengen

1 Onderzoek mentale vermoeidheid want deze put je uit.

Fysieke vermoeidheid is minder erg dan mentale vermoeidheid. Als je lichamelijk moe bent van een dag hard werken, dan is dat normaal. Lekker ontspannen en een goede nachtrust verhelpen dat.

Mentale onrust is veel erger. Als je geest niet tot rust komt blijf je alert en vermoeid want je kunt niet goed slapen. Onderzoek dus de oorzaken van piekeren en stress en probeer die te elimineren. Los je problemen op waar mogelijk en probeer anders met situaties die stress opleveren, om te gaan. Vermijd te veel prikkels die je geest alert houden zoals continue online zijn.

2 Wissel fysieke en mentale werkzaamheden goed af met ontspanning; respecteer het ritme van de natuur. 

De zon komt ’s ochtends op in  een opbouwende energie en bereikt rond het middaguur het hoogste punt, daarna zakt de zon en neemt de energie weer af.

Ga zo veel mogelijk mee in dit natuurlijke ritme: wees actief van ’s ochtends vroeg tot eind van de middag (de Vuur tijd/actieve tijd van de dag) en rond dan je werkzaamheden af. Ga vanaf de late namiddag over naar ontspanning (de Water tijd, de zon zakt naar de inactieve tijd van de dag), ga lekker naar buiten, sporten, met vrienden en/of familie iets doen en zorg dat je je hoofd leegmaakt en je lijf ontspant. Doe iets wat goed bij jou past. Mediteren of juist hardlopen, als je maar lekker ontspant.

3. Doe Ki- oefeningen om je Water energie te versterken en in balans te brengen. Bekijk de volgende video en doe de Blaas en Nier oefeningen.

(Deze video heb ik gemaakt in het kader van een andere training maar is voor deze tijd van het jaar bijzonder relevant en zeer effectief bij oververhitting en Water symptomen).

Het grote resultaat van Do-in en Ki oefeningen is, dat ze je een weldadige ontspanning geven omdat de overprikkeling van je centrale zenuwstelsel verdwijnt. Je voelt je direct ontspannen, zowel mentaal als fysiek, staat rustiger en daadkrachtiger in het leven en gaat de dingen met innerlijke rust aan.

4 Tot slot: als je nog steeds oververhit bent, zoek een wapperaar zoals op bovenstaande afbeelding 🙂 

Geniet van de zomer!

Categorieën: Artikel

0 Comments

Geef een antwoord