De 5 grootste energie slurpers ooit en wat je kunt doen om het lek te dichten

Onlangs kregen we in ons huis een nieuwe slimme energiemeter geïnstalleerd. Een handig ding dat slim werkt en precies bijhoudt wat hoeveel energie kost. Door de meter af te lezen kun je het energiegebruik in huis bijstellen, apparaten uitzetten, slimmer gebruiken of weggooien om energie te besparen. 

In mijn praktijk is “energie” een woord dat veel gebezigd wordt. Vooral in de zin van:  “ik heb geen energie”, of  “dit of dat kost of vreet zelfs energie” of “daar loop ik totaal op leeg”. Veel mensen maken een afspraak omdat ze meer energie willen, zich fitter en vitaler willen voelen of omdat ze meer zichzelf willen zijn.

Vandaag deel ik de 5 grootste energie slurpers die er zijn en wat je kunt doen om het lek te dichten zodat je energie bespaart en sneller oplaadt. 

Immers, je kunt een slimme meter installeren, maar als je alleen maar constateert en niet reageert, dan kun je die meter net zo goed niet ophangen. 

Als jij beter inzicht hebt in wat je energie kost en in wat je energie geeft, dan kun je je energie slimmer inzetten. Andere keuzes maken zodat je niet leegloopt. 

Een lek komt je duur te staan op de lange termijn, laat staan als het er meer dan 1 zijn.  Eerst merk je misschien niets maar op gegeven moment komt de rekening: letterlijk of figuurlijk, financieel en emotioneel.

Onderstaand vind je 5 energie slurpers. Waar zit jouw grootste lek?  

Energie slurper 1:  je creatieve brein en gevoel komen met 1001 ideeën &  plannen die je wilt uitvoeren, maar je mist de focus. Je legt 101 ijzers in het vuur in plaats van 1 of 2. Je energie gaat alle kanten op en mist de kracht om iets echt te laten groeien en ontwikkelen, laat staan te vervolmaken. Je loopt leeg op al die dingen die je aandacht moet geven.  Je bent altijd in tijdnood en komt rust tekort. Van al je plannen komt weinig terecht. Maak keuzes, en richt je energie wijs. Rust op tijd. (Energetisch loop je hier leeg in het Water Element, de blaas en nieren).

Energie slurper 2: je onderdrukt je ware gevoelens en emoties. Iets wat je eigenlijk wilt uitspreken onderdruk je voortdurend waardoor je boosheid en frustratie opbouwt. Je doet, laat of zegt dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt. Je laat je ware gezicht niet zien. Je leeft en staat voortdurend in de aanpasmodus. Niets is zo energie vretend als iets doen tegen je ware natuur in en niet jezelf zijn. Weer eerlijk naar jezelf en de wereld om je heen. Onderdrukte gevoelens en emoties worden op de lange termijn destructief. (Energetisch loop je leeg in het Hout Element: lever en galblaas). 

Energie slurper 3: je staat voortdurend in de overdrive en weet je eigen rem niet te vinden. In al je enthousiasme verspreid je al “vlammend” je energie in plaats van dat je hem concentreert. Als je je eigen rem  niet vindt en niet op tijd terugschakelt dan vlieg je uit de bocht. Maak heldere keuzes is wat je wilt en waar je je aandacht op richt. Bouw rust en oplaad momenten in. Zet ze in je agenda, op je screensaver of laat je partner of collega je tot de orde roepen als je het zelf moeilijk vindt.Trap op tijd op de rem, neem tijd voor bezinning en reflectie en snoei weg wat te veel energie vraagt en niets gaat opleveren. ( Energetisch loop je leeg – “brand je op” in het Vuur Element, hart en de Dunne darm). 

Energie slurper 4: je neemt geen of onvoldoende tijd om jezelf op te laden en te voeden en te ontspannen. Je hebt aandacht voor alles en iedereen om je heen, hebt vaak een helpende, verzorgende en dienende hand, maar je vergeet jezelf. Jezelf uithollen ten gunste van de ander is jezelf kwijtraken op de lange termijn. Zorg goed voor jezelf. Weet wat je nodig hebt om op te laden om weer energie te kunnen geven. Wandelen, een dagje sauna, kletsen met vriendinnen, “me-time”, een leuke training volgen, jezelf laten coachen, een retraite weekend, een mooi boek lezen; kijk wat je nodig hebt om vooruit te kunnen, wat jou echt “voedt”.  Bellen met lege telefoon gaat toch ook niet…. (Energetisch loop je leeg in het Aarde Element, de maag en milt energie). 

Energie slurper 5: je stuurt nog steeds energie naar iets ouds dat zijn dienst al lang bewezen heeft maar nu geen rendement meer gaat opleveren. Oude patronen, oude gebeurtenissen, oude gesprekken, oude gedachten, oude vrienden. Voortdurend je energie richten op een oud dood plantje dat nooit meer gaat groeien is als water naar de zee dragen en dweilen met de kraan open. Accepteer dat iets ooit geweest is, dat je er wijze lessen van geleerd hebt, maar dat het nu niet meer is wat het was. Dingen, mensen, situaties gaan voorbij. Stop met je eindeloze gedachtestroom te richten op de buitenwereld: wat zal hij of zij van me vinden? Richt je energie op het nieuwe. Op dat wat levensvatbaar en groeizaam is. (Energetisch loop je leeg in het Metaal Element, longen en dikke darm). 

Tot slot: leef bewust in plaats van op de automatische piloot. Start je dag met bewuste intenties en keuzes: wat wil ik vandaag? Welke keuze maak ik en waar richt ik mijn energie wel of niet op? Hoe reageer ik op onverwachte zaken? Vanuit paniek of vanuit rust? 

Onthou dat je energie je intenties volgt. Altijd. Zonder uitzondering. 

Blijf zelf aan de knoppen van je energiemeter draaien, dicht je lekken, schakel uit wat je niet nodig hebt. 

Persoonlijk leiderschap met slimme inzet van energie geeft persoonlijk rendement. 

Categorieën: Nieuws

0 Comments

Geef een antwoord