SCHREEUWENDE HONGER

Snaaien, je kent het misschien wel. De lekkere trek waarbij je lichaam schreeuwt om calorieën. De een grijpt naar iets hartigs en de ander eet de koektrommel leeg. Even niet zo lekker in je vel zitten is een dankbare voedingsbodem voor een zak chips, drop of wat dan ook. Doe dit een paar  maanden en je barst uit je voegen.

De hype rondom gezond eten is nog nooit zo sterk geweest, iedereen heeft de wijsheid in pacht, heeft er een mening over en als we niet opletten en ons eigen gezonde verstand vergeten te gebruiken, dan lopen we klakkeloos achter de grootste schreeuwers aan. Iedereen gaat massaal aan de grasmoothies, gojibessen en eiwitshakes en laat al het brood staan. Schrijf een goed boek over hoe je makkelijk kunt afvallen en je hebt een bestseller in handen.

Er wordt ontzettend veel geld verdiend aan de dieetindustrie. Mensen willen nu eenmaal graag gelukkig en gezond zijn en het liefst ook nog slank en gespierd. Graatmagere fotomodellen zijn de rolmodellen waaraan we ons spiegelen, jonge meiden in het bijzonder. De basis voor een eetstoornis is snel gelegd als je werkelijk gelooft dat dun en strak zijn het recept is voor gelukkig en succesvol zijn.

Waar staat die honger nu eigenlijk echt voor?

OOSTERSE FILOSOFIE

De Traditionele Chinese Geneeskunde en filosofie bieden heel veel kennis en mogelijkheden om je maagenergie in balans te houden. De Chinese Geneeskunde maakt gebruikt van de energiebanen (meridianen) die door het lichaam stromen om ziekte en ongemak te behandelen. Deze energiebanen zijn direct verbonden met de organen.

De maagmeridiaan is dus verbonden met de maag zelf. Als je deze meridiaan oefent en strekt met een bepaalde lichaamshouding balanceer je de maag energie. Gestagneerde of uitgeputte maagenergie herken je aan een “leeg”  gevoel, continue willen eten maar nooit verzadigd zijn, koude bovenbenen en beperkte beweging – lees ” soepelheid” in dit gebied.

Je hebt vooral trek in zoetigheid en omdat je steeds zoet eet verzwak je de maagenergie nog meer. Wanneer de maagenergie ernstig verzwakt kun je last krijgen van: overmatig eten, vocht vasthouden in enkels, knieën en handen, heel snel blauwe plekken krijgen, de buik wordt dikker en slapper, je bent ‘s ochtends vroeg na het opstaan niet vooruit te branden en je kunt nogal bemoeiziek zijn. Je gaat ook in de klaagstand.

Je ziet wat de ander nodig heeft en je biedt altijd de  helpende hand, je zorgt veel voor anderen en bent ook vaak bezorgd. Bezorgd zijn en piekeren hebben invloed op je hersenen, je zult merken dat je minder goed dingen onthoudt. In  menselijke relaties gaat er meer energie van jou naar de ander dan omgekeerd. Echter als het om eten gaat, gaat er vaak meer in dan nodig is. Je bent jezelf aan het voeden op de verkeerde manier. Letterlijk en figuurlijk. Je bent niet meer in contact met je zelf, je weet niet meer waar het echt om gaat voor jezelf….

AARDS EN SPIRITUEEL VOEDSEL

De maagenergie gaat over aardse voeding tot je nemen als brandstof voor je lichaam en op emotioneel/psychisch vlak over “spiritueel”  voedsel tot je nemen: waarmee “voed” jij jezelf, je hart, je ziel? Waar word jij blij van, wat geeft jou een goed gevoel? Welke keuzes maak je voor jezelf? Voel je wat je zelf nodig hebt om te kunnen groeien en ontwikkelen?

Een sterke en stromende maagenergie geeft een stevig gevoel, gegrond of geaard en je weet waar je voor staat. Je energie is vooral geconcentreerd in je onderbuik – op zijn Oosters de Hara genoemd, het krachtcentrum van de mens. Het is het gebied waar alle Oosterse bewegingsvormen, therapieën en ook de mindfulness zich mee bezig houden.

Zit je veel in je hoofd, dan gaat daar je energie naar toe en word je kopzwaar, een duwtje en je bent weg, je hebt geen grip, je staat niet echt met beide benen op de grond.

Toen ik in Brabant ging wonen als geboren en getogen Fries werd mij heel vaak de volgende vraag gesteld: Hedde gij un goeien aard hier? (vergeef me mijn niet correcte Brabantse dialect vermelding). Het is een prachtige uitdrukking en het betekent zoiets als: voel je je hier thuis, ben je op je plek hier? In Oosterse termen zou je zeggen: ben je in je element hier? En als je dan ” un goeien aard he”  dan kun je wel een stootje hebben, je wordt niet meteen omver geblazen door de geringste tegenslag. Je maakt ook gezonde en “voedende”  keuzes voor jezelf, op alle fronten.

GROEI EN ONTWIKKELING

Om te kunnen groeien als mens op persoonlijk, creatief, emotioneel, zakelijk en spiritueel vlak heb je als eerste een goede en rijke voedingsbodem nodig. Geloven in jezelf en de waarde die jij de wereld te bieden hebt.

Als je echt wilt groeien betekent dat ook dat je soms je nek uitsteekt, dat je zegt wat je denkt en voelt. Dat je keuzes maakt die anderen misschien niet zo kunnen waarderen. Je loopt je eigen pad in plaats van meeloper te zijn. Je staat voor jezelf en gaat door als het eens tegenzit. Je wordt als een grote dikke eik die lange diepe wortels heeft in de aarde om zich zelf goed vast te houden en te voeden, met takken die reiken tot in de hemel om het licht te ontvangen dat noodzakelijk is voor de groei. In de herfst laat de eik zijn blad gaan omdat het zijn nut heeft gehad. Er wordt ruimte gemaakt voor nieuw fris blad. De novemberstormen nemen de oude droge takken mee, ze maken plaats voor nieuwe scheuten en nieuwe groei.

De lente is in aantocht. De tijd van een  nieuwe groeicyclus, snelle groei en ontwikkeling in de natuur. Een explosie van kleuren en geuren buiten.

Hoe rijk is jouw voedingsbodem?

 

Hartelijke groeten

Jitske

Categorieën: Nieuws

0 Comments

Geef een antwoord