Jitske Dijkstra

Hallo! Mijn naam is Jitske, geboren en getogen in Friesland en neergestreken in Brabant.

Ik werk als klassiek Shiatsu therapeut en Coach – ik noem mezelf voor het gemak ShiatsuCoach – en Do-in docent (Oosterse bewegingskunst) en trainer.


“Nee” voelen en “ja” zeggen

Bijna 20 jaar geleden maakte ik een keuze die voor 1000% klopte. Die tot in iedere vezel van mijn lijf goed voelde. Geen twijfel mogelijk. Het roer ging om.

Daarvoor was mijn leven een aaneenschakeling geweest van keuzes die niet echt de mijne waren.  Opgegroeid met het motto:  “Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”, paste ik mijn keuzes aan aan de buitenwereld en koos ik vaak de weg van de minste weerstand.

Ik voelde “nee” en zei “ja”.

Ik was dienend, stelde mezelf onder anderen en was altijd en eeuwig de mediator om conflicten te voorkomen of te beslechten. Nooit echt gaf ik mijn mening.  En misschien het belangrijkste van alles: ik zocht altijd goedkeuring en bevestiging voor mijn keuzes bij anderen. Die dan vervolgens niet kwam en wat dan weer de nodige frustratie bracht.

Op de lange termijn gaat dat natuurlijk niet goed. Je raakt jezelf kwijt. Met alle gevolgen van dien: een lijf dat aan alle kanten in de spagaat gaat, je emoties die alle kanten opvliegen en een beerput aan frustratie die ik opbouwde. Het werd tijd voor een hele belangrijke keuze: wat wil ik zelf eigenlijk?

Een periode van rust en reflectie bracht mij volledige helderheid: niet anderen zijn verantwoordelijk voor mijn keuzes of mijn levensgeluk maar ikzelf.  Het gaat niet om de toestemming of bevestiging van wie dan ook buiten mij. Het gaat om mij. Ik maak de keuzes in mijn leven. Niemand anders. Het werd hoog tijd dat ik daar zelf mijn verantwoordelijkheid en regie in nam.

Krachtig & compromisloos kiezen wat goed voelt

Vanaf dat moment was het makkelijk. Ik koos met heel mijn hart voor een studie klassieke Shiatsu therapie en Traditionele Chinese Geneeskunde. Mijn eigen praktijk had ik binnen een jaar staan en inmiddels zijn we vele vele jaren en vele duizenden behandelingen en coaching sessies later. Iedere keer als ik oprecht luister naar wat ik voel en naar mijn hart me ingeeft en de keuze maak die daarbij hoort, gaat het me voor de wind. Ik ben los “van wat een ander daarvan vindt” .

Dan klopt alles en voel ik me heel goed.

Het is mijn passie geworden mensen te inspireren om ook hun eigen keuzes te durven maken. Heel veel mensen zitten in een verkeerde baan, leven niet met de juiste partner, willen zich nog laten omscholen, willen voor zichzelf beginnen, of willen gewoon leren nee zeggen.

Een kleine verandering en keuze kunnen al levensveranderend zijn. Keuzes maken waar je oprecht blij van wordt, waar je hart van “opwelt”. Een prachtige Chinees gezegde omschrijft dat als volgt:

“Volg de eerste oprechte opwellingen uit je hart dan bereik je je doel en is geluk je deel”

Dat is wat ik iedereen gun.

 

Opleiding

HEAO MER

Klassieke Shiatsu therapie (Nederlandse School voor klassieke Shiatsu therapie) (2002)

Medische Basis Kennis (HBO)

Psychosociale Basis Kennis (HBO)

Jaarlijkse bijscholing op vakinhoudelijk vlak en MBK en PSBK.