Een perfecte buitenkant versus een getroebleerde binnenkant

De lente hangt in de lucht. In de Traditionele Chinese Geneeskunde en 5 Elementen filosofie is de lente de tijd van het Hout element.

De komende weken gaat de natuur uitlopen. Wordt alles weer groen en krijgt alles weer kleur.

Het Hout element in de lente is een ontzettende krachtige energie. De atmosfeer zindert van nieuw leven en nieuwe krachtige energie.

Na een lange donkere en natte winter kunnen we weer intens verlangen naar licht en warmte. De eerste warme zonnestralen op je huid en op je gezicht wekken je als het ware weer tot leven.

Tenminste zo voel en ervaar ik de lente. Er begint letterlijk en figuurlijk ook een nieuwe tijd. Een periode van nieuwe creatie, groei en ontwikkeling op allerlei vlak.

De Hout energie kenmerkt zich door een aantal bijzondere aspecten die 1 op 1 van toepassing zijn bij mensen.

Alles wat groeit en bloeit en vrucht draagt in de natuur

groeit ongeremd
kiest zijn eigen unieke groeirichting
laat zich niet beknotten en houdt zichzelf niet in
is volkomen authentiek
past zich op flexibele wijze aan naar de beste groei
groeit altijd naar het licht
alles bloeit uitbundig (de volledige manifestatie van de potentie)
 transformeert negatieve energie naar positieve energie

De essentie van de Hout energie in de natuur is het naar buiten laten komen van de potentie en deze volledig tot groei en ontwikkeling laten komen. De zomertijd (het Vuur element) symboliseert de bloei en voltooiing.

Mensen doen vaak precies het tegenovergestelde. De authenticiteit wordt vaak onderdrukt en “beknot” door mechanismen in de samenleving en in onszelf.

Sociale wezens als we zijn willen we graag leuk en aardig en gevonden worden. We boetseren onszelf en anderen naar een ideaalbeeld zodat we geaccepteerd worden en “erbij’ horen. De prijs die we daar vaak voor betalen is aanpassing aan de omgeving ten koste van onszelf.

Deze aanpassing heeft tot gevolg dat de eigenheid onder druk komt te staan. Mensen kunnen zichzelf totaal verliezen in een te groot aanpassingsmechanisme.

Hierin zien we de dualiteit van aanpassing: de geest past (grenzeloos) aan en het lichaam doet het omgekeerde: verstrakt en verstijft. Wordt “houterig” en inflexibel en bijzonder gevoelig voor spierblessures.

Een heel natuurlijk mechanisme omdat het lichaam iets moet doen wat het innerlijk niet wil.

Het gevolg hiervan is dat de persoonlijke groei en ontwikkeling geremd worden. Een rol spelen die iedereen leuk vindt en tevreden houdt kun je heel lang volhouden, maar creëert een diep innerlijk conflict.

Het resultaat is dat mensen ongelukkig worden en diep gefrustreerd en geïrriteerd raken. Op de lange termijn worden ze ziek. Er kunnen problemen met de lever en galblaas ontstaan en de verwerking van negatieve gevoelens.

Je ziet dit aan mensen omdat ze een sterke frons rimpel ontwikkelen en een bozige chagrijnige uitstraling krijgen.

Het gezicht drukt perfect uit hoe we ons van binnen voelen: je lichaam en je gezicht liegen nooit!

Via gelaatstrekken laat ons gezicht onze werkelijke “innerlijke staat” zien. Dit gaat veel verder dan alleen de “tand des tijds”.

Wanneer er een voortdurende innerlijke staat van ontevredenheid, frustratie en irritatie is, dan drukt het gezicht dat uit. De uitdrukkingen die vaak gemaakt worden op het gezicht “blijven daar staan” in permanente rimpels, specifiek de frons rimpel.

Een sterke frons rimpel betekent niet dat iemand altijd boos is, maar wel dat er een thema speelt omtrent authenticiteit en het groeien en laten ontwikkelen daarvan. Mensen met sterke frons rimpels vinden het vaak heel moeilijk om hun ontevredenheid, ongenoegen en irritaties kenbaar te maken en te uiten. Het onderdrukken van deze gevoelens creëert de rimpel. Het betekent niet dat ze ongevoelig zijn, integendeel, ze zijn vaak hoog gevoelig en zeer intuïtief, alleen de uiting daarvan is moeilijk of verstoord.

Immers: de ziel wil zich nu eenmaal uitdrukken.

Tegenwoordig laten veel mensen de frons rimpel vol spuiten met botox. Dat ziet er inderdaad vriendelijker uit, maar botox verandert de innerlijke staat en gevoelens niet. Het lost ook de oorzaak van de rimpels niet op.

Een gave gladde en “perfecte” buitenkant maar een ongelukkige en gefrustreerde krampachtige binnenkant. Het proces van ontevredenheid gaat van binnen gewoon door en de lever staat onder druk.

Ook al laat je rimpels gladspuiten: je ogen drukken de ware “shen” uit. Met “shen” wordt bedoeld: de ware innerlijke staat en waarheid.

Ogen zijn de spiegels van de ziel. Intuïtief weten we dat allemaal. Dat is precies waarom we onze ogen vaak afwenden, omdat het dan te dichtbij komt en we onze ware aard laat zien.

Boosheid, irritatie en ontevredenheid worden weerspiegeld door je ogen. Levensvreugde en verdriet evenzo.

Sterke gezonde Hout energie kenmerkt zich door authenticiteit. Helemaal jezelf zijn zodat je je gelukkig voelt en happy met jezelf.

Gezonde Hout energie laat je meebewegen met het leven – zoals een boom meebeweegt met de wind. Een grote veerkracht houdt je soepel, krachtig en sterk.

Gezonde Hout energie geeft je sterke ogen, een krachtige fonkelende “shen” (het lichtje in je ogen die de vitale levenskracht weerspiegelt) en sterke en soepele spieren en pezen. Je bent besluitvaardig, actief en daadkrachtig en kiest jouw unieke groeirichting.

Geremde Hout energie geeft precies het tegenovergestelde: problemen met de ogen, spieren, pezen en heupen en een onvoltooid individuatie proces met als gevolg veel frustratie en besluiteloosheid.

Wanneer je je frustraties en irritaties onder ogen durft te komen en je eigen authentieke pad durft te lopen, dan verzachten je gelaatstrekken, krijgen je ogen een fonkel en al je andere spieren en pezen worden soepel en buigzaam.

Je lichaam voert moeiteloos uit wat jouw unieke bedoeling is hier op aarde.

Hoe authentiek ben jij? Waai je met alle winden mee of durf je je ware gezicht te laten zien? Waar kijk je vooral naar: de binnenkant of de buitenkant?

Laat het eens weten hieronder in de reacties.

Meer leren over de Oosterse filosofie en 5 elementenleer?

Geef je op voor mijn live Event op 19 juni a.s.

https://jitskedijkstra.nl/event-je-lichaam-liegt-nooit/

of doe mee aan de Jaartraining die binnenkort weer start:  https://jitskedijkstra.nl/aanbod/jaartraining/

 

Categorieën: blog

0 Comments

Geef een antwoord